Dieta garstkowa to propozycja dla tych kobiet, które nie mają czasu na liczenie kalorii i przygotowywanie skomplikowanych dietetycznych potraw. Założenia diety są bardzo proste ponieważ zakłada ona, że możemy zjadać tyle pokarmu ile zmieści się w naszej dłoni, najlepiej co trzy godziny. Jedna garść to mniej więcej 250 gram lub 250 mililitrów. Dieta ta jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią sobie odmawiać ulubionych smakołyków. Jest ona bardzo wygodna ponieważ przygotowanie małych porcji posiłków, nie pochłania dużej ilości czasu. Mała ilość przyjmowanych pokarmów powoduje, że nasz żołądek kurczy się od niewielkiej ilości jedzenia jaka jest przez nas przyjmowana. Dieta przewiduje tylko zdrowe pokarmy, tak aby organizm pozbył się wszechogarniającej chemii. Przede wszystkim w garstkowym jadłospisie musi znaleźć się : ciemne pieczywo, tłuste ryby, chudy nabiał, chude mięso, warzywa i owoce, nasiona takie jak dynia, słonecznik. Ważne są także tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy.